Pesse maakt achterstand goed in knotsgek duel

Pesse maakt achterstand goed in knotsgek duelEen spectaculaire wedstrijd om nooit te vergeten

Pesse - Je hebt van die wedstrijden die de aanwezigen niet gauw zullen vergeten. De Drentse derby Pesse-Beilen was zo’n wedstrijd waarin van alles gebeurde dat een duel onvergetelijk maakt. Vier rode kaarten, veel spanning, een onderbreking door een gele rookbom, opstootjes, fraaie treffers en een spectaculair scoreverloop. Toen de kruitdampen letterlijk en figuurlijk waren opgelost stond er 2-2 op het scorebord.

Wat een wedstrijd was Pesse-Beilen
! Zo eentje waar tientallen jaren nog over gepraat wordt. Alles zat erin wat een wedstrijd aantrekkelijk of bijzonder maakt. Na afloop moesten spelers, staf en supporters bijkomen van de gebeurtenissen op het veld van Pesse. De thuisclub speelde een moeizame eerste helft, waarbij het na vier minuten al in de achtervolging moest na een rake kopbal van Ronald Smit. De thuisclub kon moeilijk een gaatje vinden in de hechte defensie van de gasten. Pesse kreeg één kans via een schitterende kopbal van Milan Kolen, die even fraai door doelman Harm Jan Fransens uit de kruising werd geplukt. Beilen liet Pesse het spel maken en kneep er bij balbezit regelmatig tussenuit. Pesse was meer in balbezit, maar had moeite met de opgetrokken gele muur van Beilen. Een schot van Ezra Meijer ging naast en even later claimde Pesse een strafschop, nadat Bart Steenbergen ten val kwam, maar arbiter Arends, die geen prettige middag beleefde, zag er niets in. Na een half uur bracht Dyam Blaauw met een kopbal de stand op 0-2 en leek het een zware middag voor Pesse te worden. Vlak voor rust was Pesse dichtbij de aansluitingstreffer, maar Niek Brinkman zocht het doel te hoog. Na rust zette trainer Spijker laatste man Sven Evenhuis in de voorhoede en dat bleek een gouden ingreep te zijn. RemmertVerbrugge nam zijn plaats als laatste man in. Vlak na rust legde Sven Thomas Klaassens, Evenhuis neer en Marco Hartman schoot de strafschop vlekkeloos in. Daarna volgden de gebeurtenissen elkaar in een razend tempo op. Sven Evenhuis kreeg een duw van Ronald Smit, die daarvoor tot verrassing van iedereen een rode kaart kreeg. Met een gele kaart had iedereen vrede gehad. Pesse startte een offensief, maar Beilen hield voorlopig stand. Sven Evenhuis schoot een vrije bal net naast. Nadat Owen van der Werff zijn tweede gele kaart kreeg, dus rood, leek met elf tegen negen de gelijkmaker een kwestie van tijd. Daarna kreeg invaller Frank Priet rood en was het nog maar tien tegen negen. Twaalf minuten voor tijd tikte gelegenheidsspits Sven Evenhuis de 2-2 binnen. Pesse wilde meer, maar de rode kaart van Robin Zinger was een tegenvaller. Met negen tegen negen zorgde een gele rookbom dat de wedstrijd even gestaakt werd, want het zicht was nihil. Terwijl het zicht nog steeds onvoldoende was, hervatte arbiter Arends de wedstrijd. Het leek veel op de mistwedstrijd Ajax-Liverpool in 1966. Tot verbazing van velen vlagde de grenstrechter in die fase voor buitenspel, terwijl hij ook niets kon zien. Beilen nog met de winst aan de haal kunnen gaan, maar Daniël Götz faalde vrij voor Waninge. Het onstuimig aanvallende Pesse was in blessuretijd dichtbij de 3-2. Ingmar Reinders scoorde tegen VENO en Sint Annaparochie de beslissende treffer, maar tegen Beilen mikte hij vlak voor het eindsignaal jammerlijk op de paal. Pesse-trainer Harm Spijker had, nadat hij weer tot rust was gekomen, het gevoel dat zijn ploeg twee punten had laten liggen. ,,In de eerste helft gaven we niet thuis,” zegt hij. ,,Beilen knokte voor wat het waard was en wij konden daar onvoldoende tegenover stellen. In de tweede helft voerden we ons spel beter uit, we speelden beter om het blok van Beilen heen en kwamen we vaker en dreigender voor hun doel. Als je met een achterstand van 0-2 gaarusten teken je voor de 2-2, maar het gevoel overheerst dat we twee punten hebben laten liggen. Daarmee wil ik zeker Beilen niet tekort doen, die hebben waarschijnlijk hetzelfde gevoel.”

Pesse-Beilen 2-2 (0-2)
4. Ronald Smit 0-1, 32. Dyam Blaauw 0-2, 50. Marco Hartman 1-2 (strafschop), 78. Sven Evenhuis 2-2. Scheidsrechter: Arends. Geel: Klaassens (Beilen), Meijer (Pesse). Rood: Smit, Van der Werff (Beilen), Priet, Zinger (Pesse). Pesse: Waninge; Zinger, Evenhuis, J. de Vries, Kolen; S. Hartman, Brinkman, Meijer; Steenbergen, M. Hartman, Reinders.