0528 241 547 De Marke 4, 7933 RD Pesse
Zuidwolde pakt eerste punten bij Pesse

Pesse komt net iets tekort tegen slimmer Zuidwolde

Pesse - In de derby tussen Pesse en Zuidwolde, die beiden nog geen punten hadden, verliet Zuidwolde als winnaar het veld. De gasten voetbalden iets gemakkelijker en mede gezien het aantal kansen gingen de drie punten naar de ploeg die daar het meest recht op had. De 0-1 viel op een psychologisch belangrijk moment voor Zuidwolde op slag van rust. Na de thee viel Pesse aan en was Zuidwolde het meest gevaarlijk via snelle uitvallen en dat leverde de 0-2 eindstand op. Maar liefst drie doelpunten van de gasten werden afgekeurd.

Pesse begon de wedstrijd het best met vlot combinatiespel, dat twee kansen opleverde voor Jorn de Vries en Marco Hartman. Nadat Hartman een slippertje van Matthijs Steenbergen net niet afstrafte, brak een bijzonder heftig offensief van Zuidwolde aan. Binnen zeven minuten schoten de gasten zo’n zeven keer richting doel, maar steeds stond een knie, scheenbeen of Pesse-doelman Ruben Waninge in de weg. Na een kwartier herstelde Pesse zich en had het een stormachtig offensief overleefd, maar werd zelf nauwelijks gevaarlijk. Een kwartier later kwamen er weer kansen voor Zuidwolde via de snelle en behendige spitsen Frans Capellen en Tom Buijtendorp, maar Waninge hield zijn doel schoon. Pesse was zo nu en dan dreigend over rechts waar de snelle Matthijs Veninga regelmatig kon doorbreken. Hij leidde ook de eerste grote kans voor de thuisclub in door de inkomende Erwin Strijker te lanceren, maar hij mikte net naast. In het laatste kwartier van het eerste bedrijf was er sprake van een duel met twee gelijkwaardige ploegen, die niet meer voor gevaar konden zorgen. De treffer van Frans Capellen in blessuretijd viel dan ook een beetje uit het niets, maar was niet minder fraai. Hij omspeelde Dennis Moes en knalde vanaf de punt van het strafschopgebied het leer schitterend in de kruising. Een enorme domper voor Pesse, dat op een slecht moment op achterstand kwam. Voor Zuidwolde betekende deze treffer een flinke opsteker, dat met een 0-1 voorsprong de rust inging. Na de thee zakte Zuidwolde iets meer terug, want Pesse moest de aanval zoeken. De beste kansen bleven echter voor het slim counterende Zuidwolde dat daarvoor in Tom Buijtendorp en Frans Capellen over twee geschikte aanvallers beschikte. Binnen tien minuten na rust had Zuidwolde al op 0-3 kunnen staan, maar Tom Buijtendorp en Frans Capellen lieten Pesse op dat moment in leven. Pesse viel wel aan, maar Marco Hartman moest meestal opboksen tegen een overtal aan Zuidwoldiger verdedigers, waardoor er weinig ruimte was. Verder dan een vrije bal, die tegen een Zuidwoldiger knie botste kwam Pesse niet. De gasten waren via de counter gevaarlijker en kwamen na ruim twintig minuten op 0-2. Frans Capellen zette vanaf rechts voor, Ruben Waninge tikte de bal voor de voeten van Sven Cazemier, die geen moeite meer had de bal in het verlaten doel te schuiven. Dat betekende eigenlijk de beslissing in het vermakelijke duel. Het pleitte voor Pesse dat het op zoek bleef gaan naar de aansluitingstreffer, maar verder dan een kopbal van Matthijs Veninga, die over vloog, kwam Pesse niet. Zuidwolde kreeg genoeg kansen om er een ruime score van te maken, maar vooral Tom Buijtendorp miste enkele opgelegde kansen. Tot drie keer toe dacht Zuidwolde gescoord te hebben, maar even zoveel keer keurde de goed leidende arbiter Eerhart de treffers af wegens buitenspel. Zuidwolde liet in deze derby zien iets verder te zijn dan nieuwkomer Pesse, dat ondanks de nederlaag met opgeheven hoofd het zonovergoten veld kon verlaten. Pesse-trainer Harm Spijker constateerde na afloop dat zijn ploeg er nog niet is. ,,Nee, inderdaad. In de eerste helft waren we erg onrustig en leden we te gemakkelijk balverlies. Door een zondagsschot in de slotseconde van de eerste helft gaan we met 0-1 rusten. De wedstrijd was een redelijk gelijkopgaande wedstrijd. De tweede helft liet hetzelfde beeld zien, waarbij Zuidwolde niet hoefde en wij niet konden. De 2-0 was uiteindelijk de genadeslag, waarbij Pesse er van alles uit perste om nog tot kansen te komen en de daarbij behorende risico’s werden uiteindelijk verzilverd door Zuidwolde.”

Sv Pesse-Zuidwolde 0-2 (0-1) 45+1 Frans Capellen 0-1, 67. Sven Cazemier 0-2.

Scheidsrechter: Eerhart.

Toeschouwers: 150.

Pesse: Waninge; Van Dam, Moes (77. Casander), Evenhuis, Prikken; Van Wijk, M. de Vries (59. Van Slooten), Strijker, Veninga; Hartman, J. de Vries.

Zuidwolde: Van der Weide; Van ’t Zand, M. Steenbergen, Zantinge, Berghuis; De Roo (76. Hulst), Spijkerman, Schulting (80. Noordhuis), Cazemier (70. B. Steenbergen); Capellen, Buijtendorp.

Verslag: Reinier de Boer