Pesse verliest door een treffer ver in blessuretijd

‘Oneerlijk, maar het is niet anders’

Leeuwarden - Pesse was tegen LAC Frisia dichtbij een dik verdiend punt, maar vijf minuten in blessuretijd sloeg alsnog het noodlot toe. Na een gelijkopgaande eerste helft en een tweede bedrijf waarin Pesse de beste en meeste kansen kreeg, pakte de thuisclub in de slotseconde de 1-0 zege. Net als in het thuisduel liet Pesse veel te veel kansen liggen, waardoor het verzuimde afstand te nemen van Frisia. De druiven waren zuur voor Pesse, dat een goede wedstrijd speelde, maar opnieuw niet koelbloedig genoeg was.

De teleurstelling droop van de gezichten van de Pessenaren af, toen in de vijfde minuut van de blessuretijd Hidde Pater een van de weinige kansen van Frisia na rust, benutte. Direct ontstond er een opstootje, waarna scheidsrechter Brussaard affloot. Voor Pesse eindigde de wedstrijd daardoor met een enorme kater, want de ploeg kreeg zo’n elf goede kansen, maar liet de Leeuwarders in de wedstrijd. Pesse is de laatste weken steeds gehavend wegens blessures en deze wedstrijd miste trainer Spijker maar liefst zeven spelers. De eerste helft was een gelijkopgaande strijd met voor beide ploegen zo’n vijf goede kansen. Frisia kreeg kansen via Abbas Mampuya, Stefan Efde, Tristen Kuilman en Jan Karel Schuil, maar Pesse-doelman Ruben Waninge was goud waard voor zijn ploeg. Hij verrichtte enkele knappe reddingen. Pesse speelde prima mee en kreeg na een kwartier goede kansen via Niek Brinkman, Ezra Meijer, Matthijs Veninga en Ingmar Reinders. De laatste twee waren 100% kansen oog in oog met doelman Mitchell Timmer, die twee keer curieus redde. Na 25 minuten zette Ingmar Reinders vanaf links goed voor, waarna Matthijs Veninga vrij voor doelman Mitchell Timmer verscheen. Veninga schoot rechtdoor, waarbij de vallende doelman met een uitgestoken rechterhand de bal tot corner kon verwerken. De opgelegde kans voor Ingmar Reinders ontstond vijf minuten later. Hij kon vrij op Timmer afgaan, maar hij schoot tegen de benen van de Leeuwarder goalie op, die zijn ploeg op de been hield. Na rust had Pesse het betere veldspel en kreeg het legio kansen om op een geruststellende voorsprong te komen. Mogelijkheden kreeg Pesse genoeg, maar het maakte er te weinig gebruik van door te vaak op het beslissende moment een foute pass te geven. De gasten kregen kansen via Ingmar Reinders, Matthijs Veninga, Ezra Meijer en Sander Hartman, maar de precisie ontbrak. Frisia werd nauwelijks gevaarlijk meer en het wachten was op de terechte voorsprong voor Pesse. In de slotfase nam Pesse risico, waardoor er ruimte ontstond in de laatste linie. Frisia koos voor lange ballen achter de defensie en dat leverde een dot van een kans op voor spits Sander Bouma, maar hij maaide over de bal heen. Toen iedereen zich verzoend had met een 0-0 gelijkspel, sloeg het noodlot voor Pesse ver in blessuretijd alsnog toe. Hidde Pater kreeg teveel ruimte en knalde het leer achter Waninge, waarna een opstootje ontstond, maar de arbiter liet niet eens meer aftrappen. Harm Spijker vond de nederlaag oneerlijk. ,,In de eerste helft was het een gelijkopgaande wedstrijd met aan beide kanten een paar kansen,” zegt hij. ,,Wij komen steeds beter in ons spel en die lijn trokken we de tweede helft door. We waren de bovenliggende partij en we creëerden veel kansen, maar net niet dat laatste zetje. Dan word je uiteindelijk verslagen door een zondagsschot in de laatste seconde. Oneerlijk, maar het is niet anders.”

Frisia 1883 LAC-Pesse 1-0 (0-0) 90+5: Hidde Pater 1-0. Scheidsrechter: Brussaard. Geel: S. Hartman, Verbrugge (Pesse), Den Hartog, Efde (Frisia). Toeschouwers: 100. Pesse: Waninge; van Wijk, Evenhuis, Kolen, M. de Vries (86. Casander); S. Hartman, Meijer, Brinkman, Veninga; Reinders, Verbrugge.