Pesse laat voorsprong glippen in knotsgekke derby.

‘Ik wil nacompetitie spelen’

Ruinen - De derby der derby’s tussen Ruinen en Pesse werd een echte derby met alle benodigde ingrediënten. Na een 1-1 ruststand waarmee Pesse het meest blij mocht zijn, nam het effectievere Pesse na rust een 1-3 voorsprong. Ruinen kwam terug tot 3-3, waarbij de arbiter de grensrechter enkele keren liet staan. Na de wonderschone 3-4 leek Pesse toch te gaan winnen, maar in blessuretijd pakte Ruinen alsnog een verdiend punt na een ouderwetse scrimmage: 4-4. De derby was er één met alles erop en er aan, mooie goals, vele gemiste kansen, protesten, fraaie combinaties, sfeer, missers en vooral veel spanning. Bij Pesse-trainer Yves Heskamp overheersten na de wedstrijd dubbele gevoelens na de tweede remise tegen de buurman. ,,Voor het publiek was het een mooie wedstrijd, die echt leeft. In de eerste helft kreeg Ruinen de meeste kansen, maar na rust lieten we goed combinatievoetbal zien, waardoor we met 1-3 voorkwamen. Ik ben echter niet tevreden over de scheidsrechter, want die heeft enkele keren niet goed gehandeld. Hij heeft onze grensrechter vier keer laten staan, bij drie doelpunten. Of de grensrechter het nu fout of goed zag, als arbiter moet je altijd in gesprek gaan met de grensrechter. Daarna kun je een beslissing nemen, maar onze grensrechter negeren vind ik schandalig. Waarom hebben we dan grensrechters nodig?” Pesse miste Jurgen Nes, Mike Bruinenberg en Bram Vredeveld wegens blessures en Bennie van Dam en Frank Priet wegens een schorsing. Heskamp startte met Remmert Verbrugge en Milan Kolen als centrale verdedigers. De eerste kans was voor de gasten via Robin Okken, maar hij kopte over. Daarna kreeg Ruinen kansen genoeg om voor rust een ruime voorsprong te nemen. Kansen voor Jurgen Hoorn, Elmar van Belkum en Anthal Horlings waren niet aan de thuisclub besteed. Pesse had het moeilijk en kon haar geliefde combinatiespel maar lastig tonen. Pesse kwam tegen de verhouding in wel na ruim een half uur op voorsprong via Ezra Meijer. Na een schitterende pass van Sander Hartman verscheen Meijer schuin voor het doel en passeerde doelman Van Belkum. Even later was Meijer dichtbij de 0-2 na een afgemeten pass van Marco Hartman, maar zijn inzet werd ternauwernood van de doellijn getrapt. Vlak voor rust maakte Jurgen Hoorn gelijk, waarbij arbiter Karacaoglan de grensrechter negeerde. Volgens velen hing aan die goal op zijn minst een buitenspellucht. Toch mocht Pesse het meest blij zijn met een 1-1 ruststand gezien de kansenverhouding. ,,Beide ploegen hebben kansen gehad, maar de arbiter zag het helaas anders dan wij. Wij gaven iets teveel ruimte weg achterin,” zegt Heskamp. Tweede helft Na de thee ging de amusante strijd op en neer met kansen voor beide ploegen. Een inzet van Marco Hartman na een knappe voorbereidende actie van Robin Okken plukte doelman Jarno van Belkum uit de kruising en aan de andere kant miste Jurgen Hoorn een dot van een kans. Pesse herstelde zich van de matige eerste helft en kwam na een uur binnen drie minuten op een 1-3 voorsprong. Marco Hartman kreeg de bal met een gelukje mee en schoot het leer langs Van Belkum in de linker hoek. Daarna kwam Pesse goed weg bij een gemiste kans van Elmar van Belkum. Even later stuurde Marco Hartman Robin Okken fraai weg, die Bram Snoeken passeerde en doelman Van Belkum verraste in de korte hoek. Ruinen zette aan en verdedigend gaf Pesse iets te veel ruimte weg, waardoor Elmar van Belkum regelmatig via de flanken gevaarlijk kon worden. De 2-3 bereidde hij ook voor en had Sander ter Meer de bal alleen maar voor het intikken. Kort daarna scoorde Robin Okken, nadat een inzet van Erwin Strijker via de lat voor de voeten van Okken kwam. De arbiter keurde de treffer af. ,,Dat was beslist geen buitenspel,” zegt Robin Okken. ,,Er stonden nog vier spelers van Ruinen voor mij. We zijn bestolen.” Even later viel de 3-3 door invaller Jasper van Laar, die nog geen bal had geraakt. De spanning was te snijden en de afloop durfde niemand te voorspellen. Toen Ingmar Reinders vlak voor tijd een juweel van een treffer produceerde van zo’n twintig meter leek Pesse de drie punten in de tas te hebben. Ruinen vocht voor een punt en kreeg die ook uiteindelijk in blessuretijd na een ouderwetse scrimmage, waarbij zo’n vijf inzetten op rij werden geblokt door Pesse. Toch rolde de bal voor de voeten van Jurgen Hoorn die een terecht punt redde voor zijn ploeg. ,,De spelers van Ruinen gaven na afloop toe dat het laatste doelpunt buitenspel was,” zegt Okken. Heskamp was redelijk tevreden over de tweede helft. ,,We hebben goed combinatievoetbal gespeeld en we probeerden te voetballen. We kregen meer vat op Ruinen en maakten enkele fantastische doelpunten. Daarna kwam Ruinen terug, omdat de scheidsrechter het allemaal zo gezellig vond.” Door het punt is Pesse nog niet helemaal zeker van de nacompetitie en daarvoor zal het van de twee resterende wedstrijden drie punten moeten halen. ,,We hebben een kleine selectie, maar toch staan we op een knappe tweede plaats en hebben we een goede kans op de nacompetitie. Ik wil nacompetitie spelen, want dat hebben we verdiend.” Ruinen-Pesse 4-4 (1-1) 37. Ezra Meijer 0-1, 42. Jurgen Hoorn 1-1, 58. Marco Hartman 1-2, 61. Robin Okken 1-3, 74. Sander ter Meer 2-3, 81. Jasper van Laar 3-3, 87. Ingmar Reinders 3-4, 90+2 Jurgen Hoorn 4-4. Scheidsrechter: Karacaoglan. Geel: De Jonge (Ruinen). Pesse: Waninge; Kolen, Otten, Verbrugge (69. Brinkman), Zinger; S. Hartman, Meijer, Strijker; Reinders, M. Hartman, Okken.