0528 241 547 De Marke 4, 7933 RD Pesse
Pesse geeft zege in extremis uit handen

Hollandscheveld - Wat was Pesse dichtbij een kostbare 1-2 overwinning op buurman HODO! De gehele tweede helft speelde Pesse met elf tegen tien door een rode kaart voor Jorn Smit. Er was weinig aan de hand, maar de laatste actie werd de ploeg van trainer Spijker alsnog fataal. Donny Mol botste tegen Pesse-doelman Ruben Waninge aan, waarna HODO via de strafschopstip met de schrik vrij kwam en onverwacht nog een punt uit de burenstrijd haalde.

Pesse miste opnieuw veel spelers, waardoor Jurgen Nes en nieuwkomer Ruben Brinkman in de basis begonnen. Brinkman speelde alsof hij al jaren onderdeel uitmaakt van het eerste van Pesse, want hij maakte een uitstekende indruk. Spijker handhaafde zijn ingreep van vorige week tegen Beilen om laatste man Sven Evenhuis voorin te zetten, waardoor aanvaller Remmert Verbrugge weer als laatste man fungeerde. Vanaf het beginsignaal was de strijdwijze van HODO duidelijk. Het liet op eigen veld Pesse het spel maken en gokte op de counter via de snelheid van de spitsen Sander Danes en Patrick Timmerman. Pesse koos de aanval en al na tien minuten had Sven Evenhuis een levensgrote kans, maar hij schoot voorlangs. Aan de andere kant kopte Patrick Timmerman maar net naast. Na kansjes voor Marco Hartman en Ezra Meijer was HODO in de fase daarna dreigender en was enkele keren dichtbij de openingstreffer. Patrick Timmerman schoot naast, Ruben Waninge redde na een inzet van Jorn Smit en Waninge keerde het schot van Sander Danes met de voet. Drie minuten voor tijd moest HODO met tien man verder, omdat Jorn Smit na een overtreding een rode kaart kreeg van arbiter Boekholt. Dat was een vrij zware beslissing, want met een gele kaart had iedereen kunnen leven. Ondanks een man minder werd Sander Danes kort daarna wel gevaarlijk, maar hij schoot voorlangs. Aan de andere kant was Pesse bijna gaan rusten met een voorsprong, maar Ingmar Reinders kon net niet de voorzet van Niek Brinkman afronden. De rust ging in met een 0-0 stand. Na wat onvriendelijkheden voor de kleedkamers tussen spelers van beide ploegen en supporters keerde de rust terug. In de beginfase van het tweede bedrijf zette HODO even aan en kwam Pesse tot ieders verbazing onder druk te staan. In die fase had Sander Danes zijn ploeg op 1-0 kunnen zetten, maar vrij voor Waninge, kwam de Pesser doelman als winnaar uit het duel tevoorschijn. In een periode dat Pesse het initiatief weer wat in handen kreeg, brak de thuisclub de score open. Na een corner viel de bal voor de voeten van Stefan Kikkert en hij passeerde Waninge. HODO trok zich terug en wachtte af en zette bij balbezit via lange ballen de snelle spits Sander Danes aan het werk. Twintig minuten voor tijd kwam Pesse op gelijke hoogte met een hoofdrol voor Marco Hartman. Zijn broer Sander speelde hem aan, waarna hij alleen voor doelman Nijenbanning verscheen, maar het doelpunt aan Sven Evenhuis liet, die de breedtepass koel afrondde. Nog geen zes minuten later pakte Pesse de leiding. Ricardo Benjamins legde Sander Hartman neer, waarna Marco Hartman het buitenkansje vanaf elf meter feilloos verzilverde. In de slotfase had Pesse de wedstrijd onder controle en leek op weg naar een kostbare 1-2 zege. Arbiter Boekholt telde zo’n zes minuten bij en in de allerlaatste seconde legde hij de bal op de stip na een botsing van invaller Donny Mol met Pesser doelman Ruben Waninge. Sander Danes passeerde vervolgens Waninge, waardoor HODO onverwacht toch nog een punt aan de derby overhield. Pesse bleef met een kater achter, want het had in extremis een vrijwel zekere zege uit handen gegeven. Pesse-trainer Harm Spijker vond het zuur om op die manier de drie punten uit handen te zien glippen. ,,In de eerste helft speelden we in ieder geval weer een stap beter dan vorige week, maar belonen we onszelf niet. In de tweede helft, met name tot de tegengoal, speelden we in een te laag tempo. Dit veranderde na dit moment en komen we terecht op 1-2. Dat je de laatste paar minuten onder druk komt van het alles of niets spelende HODO is niet verrassend. Dan kan er zo’n moment komen dat je hem toch om de oren krijgt en dat gebeurde. We hebben twee punten laten liggen als je naar de laatste seconde kijkt, jammer, maar volgende week een nieuwe kans tegen Zuidwolde.”

HODO-Pesse 2-2 (0-0) 59. Stefan Kikkert 1-0, 70. Sven Evenhuis 1-1, 76. Marco Hartman 1-2 (strafschop), 90+6 Sander Danes 2-2 (strafschop). Scheidsrechter: Boekholt. Geel: Snippe, R. Benjamins, Kikkert, Van Veen (HODO), J. de Vries (Pesse).  Pesse: Waninge; Kolen, Nes (55. Van Wijk), R. Brinkman (76. J. de Vries), Verbrugge; Meijer, S. Hartman, N. Brinkman, Meijer; Reinders, M. Hartman (90. Bruinenberg)