Pesse boekt kostbare overwinning op Drachten

‘Op onze zege valt niets af te dingen’

Pesse - Na drie maanden geen competitievoetbal gespeeld te hebben hervatte Pesse de competitie met een broodnodige 2-0 zege op concurrent Drachten. Na een stroperige eerste helft met kansen voor beide ploegen, maakte de thuisclub na de thee het verschil. Na rust was Pesse de betere ploeg en boekte dan ook een verdiende overwinning, want Drachten werd na rust nauwelijks gevaarlijk.

Tevredenheid alom dus bij Pesse, dat door de kostbare zege van de twaalfde naar de negende plek steeg. De winstpartij betekende de tweede zege van het seizoen na de eerste bij Oerterp op 21 november 2021. De zege op ex-Hoofdklasser Drachten betekende wel de eerste thuisoverwinning van dit seizoen.

De formatie van trainer Harm Spijker miste in het duel met Drachten Nordin Prikken en zaten  Dennis Moes en Erwin Strijker op de bank. Spijker stuurde een gewijzigd team het veld in, want de voorhoede bestond uit Jorn de Vries en Niek Brinkman, terwijl Marco Hartman vlak achter de spitsen acteerde. Door de afwezigheid van Prikken vormde Milan Kolen met Sven Evenhuis het centrale duo. Pesse startte het belangrijke duel sterk met een goede kans voor Marco Hartman, die een voorzet van Marco de Vries maar net naast tikte. Even later teisterde Hartman de paal, waarna Ezra Meijer scoorde, maar volgens arbiter Van Veen deed hij dat vanuit buitenspelpositie. Aan de andere kant kreeg Jort Velzing een dot van een kans, maar Pesse-doelman Ruben Waninge verrichtte een wereldredding door het schot van dichtbij knap uit de kruising te ranselen. Nadat Milan Kolen rakelings naast kopte kwam Pesse een paar keer goed weg bij dreigende momenten voor het doel van Waninge. Waninge plukte onder andere een afstandsschot van Velzing keurig uit de hoek. Kort daarna kopte dezelfde Velzing net naast. Pesse was in de eerste helft meer aan de bal, terwijl Drachten de thuisploeg het spel liet maken en gokte op de counter. Pesse had moeite om een gaatje te vinden in de defensie van de gasten, die met veel mensen achter de bal speelden. Na rust was Pesse de betere ploeg en zocht de aanval met vlot combinatievoetbal. Dennis van Wijk was in de plaats gekomen van de geblesseerde Marco de Vries. Marco Hartman was altijd aanspeelbaar op het middenveld en strooide met afgemeten passes op de voorwaartsen, waardoor de thuisclub regelmatig dreigend voor doelman Evenhuis verscheen. Een leep balletje van Marco Hartman op Jorn de Vries tikte de spits net over het doel. Dat bleek een waarschuwing te zijn voor de Friezen, want even later zag Ezra Meijer het oogwit van doelman Robbert Evenhuis, maar zijn inzet miste kracht. Pesse verdiende de treffer en die kwam na een uur spelen, maar de thuisclub had daarbij wel de hulp van keeper Evenhuis nodig. Hij liet de bal na een inzet los, waarna Ezra Meijer attent reageerde en het leer in de touwen joeg. Daarna bleef Pesse de overhand houden en Drachten kwam nauwelijks meer in de buurt van Waninge. Pesse kreeg enkele goede kansen, maar speelde die niet altijd goed uit. Twaalf minuten voor tijd gebeurde dat wel, dat meteen de verlossende 2-0 opleverde. Marco Hartman speelde in het strafschopgebied Niek Brinkman aan, die Bart Steenbergen vrij zag staan, waarna de invaller de bal in het verlaten doel knalde. Dat was de beslissing in het duel. Pesse speelde de wedstrijd behendig uit en werd zelfs nog een paar keer dreigend, maar het bleef bij 2-0. Pesse-trainer Harm Spijker vond dat er op de winst niets af te dingen viel. ,,De eerste helft was nerveus, waarbij het best nog lastig voetballen was tegen een ploeg als Drachten. Ze stonden goed gegroepeerd en gokten met de lange bal op de omschakeling. We hadden veel balbezit en creëerden wel mogelijkheden, maar het is dan toch billen knijpen. In de tweede helft hadden we ons spel wat aangepast, waardoor het middenveld meer in balbezit kwam. De grote risico’s waren uit ons spel en de kansen die we ook in de eerste helft kregen, werden na rust verzilverd. Een verdiende overwinning, maar die kwam ons met name in de eerste helft niet aanwaaien.”

Pesse-Drachten 2-0 (0-0) 61. Ezra Meijer 1-0, 78. Bart Steenbergen 2-0. Scheidsrechter: van Veen. Geel: Kuperus (Drachten), S. Hartman (Pesse). Toeschouwers: 150. Pesse: Waninge; Casander, S. Evenhuis, Kolen, M. de Vries (46. Van Wijk); Meijer, S. Hartman, Veninga, M. Hartman; J. de Vries (61. Steenbergen), Brinkman (80. Van Slooten).