Milan Kolen is goudhaantje voor Pesse in spannende derby

‘Pesse had het meest recht op de winst’

Pesse - Pesse is door een 3-2 zege op HODO gestegen naar de veilige achtste plaats en zakte HODO naar de negende plek. De thuisclub was voor rust de betere ploeg, maar verzuimde een handvol kansen te benutten. Na een 1-0 ruststand strafte HODO een fout van Pesse af, waarna de strijd meer gelijkwaardig was. De wedstrijd leek op 2-2 af te stevenen, maar Milan Kolen was het goudhaantje bij Pesse en kopte vlak voor tijd de 3-2 binnen.

In de eerste helft had Pesse het betere veldspel en kreeg een handvol kansen via Ingmar Reinders, Marco Hartman en Ezra Meijer, maar de precisie ontbrak. Een schot van Ingmar Reinders vloog naast en HODO-doelman Stanley Snijder tikte een ziedend schot van Marco Hartman over het doel. Na een fraaie combinatie verscheen Ezra Meijer voor doelman Snijder, die zijn inzet knap pareerde. Na de corner kwam Pesse terecht aan de leiding. Remmert Verbrugge legde de bal voor de voeten van Sander Hartman, die van dichtbij keeper Snijder het nakijken gaf met een fraaie treffer. De 1-0 voorsprong via Sander Hartman was een terechte beloning voor het beter voetballende Pesse. Daarna verzuimde Pesse door te drukken en miste het enkele goede kansen. RemmertVerbrugge trad in de voetsporen van de legendarische Pelé door bijna vanaf de middenlijn de bal rakelings naast te schieten. Schoten van Marco Hartman en Ingmar Reinders misten het doel, waardoor de 1-0 een magere afspiegeling was van de verhoudingen in het veld. HODO werd nauwelijks gevaarlijk en was voorin krachteloos. Eén keer was HODO kansrijk na een voorzet van Sander Danes, die Stefan Kikkert een niet te missen kans bood, maar hij mikte over. De 19-jarige scheidsrechter Demir Guberinic, die de jongste scheidsrechter is op dit niveau, had zijn handen vol aan de spannende derby en opvallend waren de vele handsgevallen, die hij niet altijd even juist beoordeelde. De rust ging in met een 1-0 voorsprong voor Pesse.

Tweede helft
HODO-trainer Eric Prins probeerde na rust de bakens te verzetten door Jorn Smit en Karlo Koopman in te brengen ten koste van Boy Schonewille en Bram Folkers. Het eerste balcontact van invaller Smit betekende direct de gelijkmakeren daarbij hielp Pesse-verdediger Ruben Brinkman een handje. De back speelde de bal zo in de voeten van invaller Jorn Smit, die het cadeautje dankbaar uitpakte. De wedstrijd kantelde even en Stefan Kikkert was dichtbij de 1-2, maar hij raakte de paal. Een lobje van Karlo Koopman pakte Waninge. Pesse was slordig in de passing en werd pas na ruim een uur weer gevaarlijk en dat betekende wel de 2-1 voorsprong via Ingmar Reinders. Na een voorzet van Remmert Verbrugge gaf Erwin Strijker met een sliding het leer een zetje, waarna Ingmar Reinders in de draai doelman Snijder verschalkte. Die treffer viel in een fase dat Pesse moeilijk aan voetballen toe kwam en die treffer kwam dan ook als geroepen voor de thuisploeg. Veel plezier kon de thuisclub daar echter niet aan beleven, want nog geen vier minuten later profiteerde Stefan Kikkert van moeizaam uitverdedigen van Pesse en tekende met een zondagsschot van 45 meter voor 2-2. Daarna waren er kansen voor beide ploegen en brak een uiterst spannende slotfase aan. Een kopdoelpunt van Sander Hartman werd afgekeurd tot ontsteltenis van Pesse. Later op de beelden bleek dat Hartman geen buitenspel stond, waardoor een geldige treffer was afgekeurd. Vlak voor tijd viel de 3-2 voor Pesse alsnog en was Milan Kolen het goudhaantje met een rake kopbal na opnieuw een afgemeten voorzet van RemmertVerbrugge. HODO werd met lange ballen over de laatste linie nog een paar keer gevaarlijk via Sander Danes en invaller Marcel Pol, maar Pesse-doelman Waninge stond in de weg. ,,Ik vond de zege verdiend,” zegt Pesse-trainer Harm Spijker. ,,Voor rust waren wij de bovenliggende ploeg, maar we scoorden te weinig. Door fouten helpen we HODO zelf aan de treffers. Door aanvallende wissels en veel veerkracht pakken we toch nog de dik verdiende winst. Er was maar één ploeg die recht had op de winst en dat waren wij. We hebben het zelf onnodig spannend gemaakt. Deze zege hadden we dringend nodig.” Na acht keer zonder winst pakte Pesse sinds 4 december 2022 weer eens een zege en die was broodnodig. De ploeg is er echter nog niet en speelt nog drie finales.

Pesse-HODO 3-2 (1-0)
19. Sander Hartman 1-0, 48. Jorn Smit 1-1, 64. Ingmar Reinders 2-1, 68. Stefan Kikkert 2-2, 86. Milan Kolen 3-2. Scheidsrechter: Guberinic. Geel: Priet, M. Hartman (Pesse), Kikkert, Pol (HODO).
Pesse: Waninge; Zinger (72. Van Dam), Evenhuis, R. Brinkman, Kolen; Meijer, S. Hartman, Strijker (64. N. Brinkman), Reinders (78. Priet); M. Hartman, Verbrugge.